Palm Springs

12 maart 2023

Vrijdag hebben we de kust (voorlopig) verlaten en zijn we noord-oostwaarts gereden. Naar Palm Springs, wat je een oase in de woestijn zou kunnen noemen. Een kunstmatige oase, dat wel, want ooit moet hier een dorre vlakte hebben gelegen. Dat het uiteindelijk toch een aantrekkelijk woongebied is geworden, is omdat het hier ook in de winter lekker weer is. Dat het in de zomer ondraaglijk heet wordt nemen ze op de koop toe, want tenslotte is er dan natuurlijk altijd nog de airconditioning. Maar met het weer was er in de afgelopen maand wel iets bijzonders aan de hand. Al jaren is het in Zuid-Californië veel te droog. Er zou zelfs sprake zijn van een droogtecrisis. Ik vraag me sowieso af, hoe ze in staat zijn om in dit kurkdroge klimaat deze hele agglomeratie van water te voorzien en bovendien de talrijke gazons en golfbanen mooi groen te houden.

Maar toen kwam er in februari ineens veel regen, en dat is nu te zien. Men raakt er hier zelfs niet over uitgepraat. In de woestijn zijn er plotseling paarse bloemen en op de hellingen rond Palm Springs groeit er ineens weer vers groen gras. En in de rivier die jarenlang droog heeft gestaan, stroomt nu weer water. Maar nu schijnt de zon weer en kunnen we, na de ‘kou’ aan de kust, genieten van een ‘groene woestijn’ én zomerse temperaturen. Maar al dat water betekende wel dat we niet alle plannetjes die we hadden konden uitvoeren. We hadden immers een wandeling in een canyon in de buurt willen maken, maar die was dicht wegens te heftig stomend water. Want veiligheid gaat hier boven alles.

Dan maar een hike naar een bergtop in de buurt met een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Wel zo mooi eigenlijk, vond ik, want zo kon je Palm Springs goed van boven bekijken. Hier uitsluitend laagbouw, witte daken tegen de zon, mooie golfbanen en veel zwembaden tussen de ruim bemeten bungalows. Maar ook grote windmolenparken, want Californië loopt, vergeleken met de rest in de VS, bepaald voorop in de energietransitie. Hoe de oase met groene woestijn eruit zag staat op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72177720306691830

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.