Sabina

8 september 2022

Sabina: zo heet de streek rond Collevecchio, zo’n 60 kilometer boven Rome. Hoewel we in Collevecchio alles bij de hand hadden om de dagen aangenaam door te komen, moesten we er ook wel eens uit, al was het maar om boodschappen te doen, te tanken of geld uit de muur te halen. Nu we op de heenreis even door Toscane gecirkeld hadden, probeer ik te begrijpen wat de verschillen tussen Sabina en Toscane eigenlijk zijn. Want niet álles in Italië is één pot nat. Sabina is minder aangeharkt, wat rommeliger en is dan ook minder op toerisme in gesteld. Zagen we in Toscane veel Nederlandse kentekens, hier zie je ze, behalve die van onze eigen auto, nagenoeg niet.

Daarnaast zijn er duidelijk landschappelijke verschillen: minder de voor Toscane zo typerende cipressen, ook nauwelijks wijnbouw, maar des te meer olijfgaarden. Maar ook veel kleine compacte dorpjes, vaak op bergtoppen. Bij nader inzien staan veel huizen in die dorpjes er onbewoond en soms verwaarloosd bij. Ook in Collevecchio zie je dat, hoewel er naar mijn idee in de laatste jaren weer wat instroom is van mensen ‘van buiten’, die die huizen opkopen, opknappen en weer wat nieuw leven ‘in de brouwerij’ brengen. Omdat het weer gaandeweg ons verblijf wat minder stabiel werd, en we zelfs heftige stortbuien hebben gezien, konden we het landschap ook eens bekijken bij fraai avondlicht tegen een dreigende, zelfs donkere achtergrond. Hoe dat er allemaal uitzag staat op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72177720302584408

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.