Napels (2)

5 september 2022

Op de kaart die we van de binnenstad van Napels hadden, zagen de straten er als doorgaande wegen uit. Met klinkende straatnamen zelfs, zodat je – als je niet beter zou weten – het idee krijgt dat dit toch wel heel belangrijke straten zouden moeten zijn. In werkelijkheid zijn zelfs dié straten smal en nauwelijks voor auto’s toegankelijk. Hoewel auto’s altijd wel weer gaatjes kunnen vinden om zich er toch doorheen te wurmen. De hele binnenstad bestaat dus uit kleine smalle steegjes, met wasgoed overal over de steegjes heen gedrapeerd. Zonlicht is er maar weinig, maar daar staat weer tegenover dat je voor een gesprek met de overburen op vierhoog dus ook niet helemaal naar beneden hoeft. Hoewel er dus ook verdwaalde auto’s rondrijden, zie je hier vooral veel brommers en scooters, die zonder duidelijke verkeersregels overal langs en doorheen scheuren.

Op die weinige vierkante meters speelt zich dus het hele stadse leven af. Het maakt een rommelige indruk, maar als je goed kijkt zijn er op de verweerde gevels heel wat decoraties te zien. En vooral is opvallend de hoeveelheid toch ook wel grote en van binnen rijk gedecoreerde kerken, waaronder de Dom. Daarbinnen, en zelfs op straat is te zien dat het roomse leven hier allerminst is verdwenen. Maar naast al die rommeligheid heb je ook sjiekere delen. De “Galleria Umberto I” bijvoorbeeld, met mooie mozaïek vloeren, de ‘betere’ winkels en hoog opgetrokken barokke gevels.

Aan de westkant van de binnenstad heb je een funicolare, een soort trammetje, dat je naar Vomero brengt. Een wat hoger gelegen en vooral nog wat deftiger stadsdeel, een heel andere wereld zelfs. Hierboven prachtige villa’s. Je kunt in Napels dus blijkbaar ook heel voornáám wonen. Hier laten we het gekrioel beneden even helemaal achter ons, hier is ruimte, licht en overzicht en we kijken er prachtig over de stad en Vesuvius uit. Na zes uur slenteren was het vooral bij dat warme weer wel even genoeg. We hadden weer willen eten in de Spaanse wijk, maar die hebben we niet meer bereikt en zijn blijven hangen in een van de straatjes dicht bij het hotel. Weer eens wat anders en eigenlijk ook minstens zo leuk. De fotoserie van de stad staat op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72177720302399641

2 gedachten over “Napels (2)

  1. Prachtige foto’s!! Door jouw reis met René werd ik weer herinnerd aan mijn eigen vakantie in Napels. Ik heb daar ook een prachtige serie van, maar omdat ik alleen op reis was, heb ik daar weinig mee gedaan. Alleen nu weer eens bekeken..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.