Amsterdam

15 oktober 2021

Het ongelukje met mijn Tamron-lens vorige week heeft uiteindelijk geleid tot de aanschaf van een nieuwe zg. ‘compact-camera’, een Canon SX70 HS om precies te zijn. De eventuele reparatie van de Tamron-lens zal (als hij al kán worden gerepareerd) minimaal twee maanden duren en zonder camera voel je je toch wel een beetje ‘een soort van’ gehandicapt. Zou ik dan écht niet zonder camera kunnen, iets wat het grootste deel van de mensheid met het grootste gemak kan? En moet ik dan metéén naar de winkel om een nieuwe te kopen? Maar mijn geweten werd gesust met de gedachte dat een compactje eigenlijk tóch al op het lijstje stond om ooit eens aan te schaffen. Alleen was het er nog niet van gekomen. Dan meteen nu maar doorpakken.

De foto-kwaliteit van een compactje is wel altijd wat minder dan die van een ‘echte’ camera, maar daar staat tegenover het gebruiksgemak voor wat betreft afmetingen en gewicht. Wat dan wel dat mindere was in vergelijking met mijn echte camera (een Canon 90D) ging ik meteen uitproberen. En wel onderweg van en naar de fotowinkel die ik na de aanschaf nog twee keer heb bezocht. De winkel ligt bij het station Zuid, en zodoende kon ik ook de Zuid-as nog eens onder handen nemen. Want dat zou tijd worden omdat de skyline daar wekelijks verandert en de kleurige architectuur daar een mooi foto-onderwerp zou zijn.

Het compactje presteert duidelijk minder bij moeilijk licht en is dus geen vervanging van de 90D. Het heeft immers minder geavanceerde sluitertijden, diafragma-openingen en ISO-waarden. Maar zolang het een beetje goed weer is, is dat helemaal niet erg, want dan gebruik je die geavanceerde waarden toch niet. Het pluspunt is dat het niet alleen lekker in je hand voelt, maar vooral ook het extreem goede zoom-bereik, juist weer veel meer dan dat van de Tamron-lens. Wel oppassen dan met eventuele bewegingsonscherpte. Behalve dat ik in het begin eraan moest wennen dat sommige knopjes net weer ergens anders zaten is de kennismaking met het compactje me goed bevallen. Kijk zelf maar op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157720050455221

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.