Centraal Station

14 augustus 2021

Net als je denkt dat het Centraal Station na zo’n twintig jaar onderhand wel af is, is het nu ineens weer een hele nieuwe bouwput. Want het begón toch wel ergens op te lijken. De Noord-Zuidlijn is af en de achterkant is veranderd van een no-go-area naar een fraaie hal annex winkelgalerij met het autoverkeer netjes in een tunnel weggewerkt. Maar nu moet alles wéér op de schop. Aan de westelijke voorkant zijn ze al een tijd bezig om er een enorme fietsparkeergarage te bouwen. Dat werd tijd, want onderhand is het in Amsterdam moeilijker om je fiets te parkeren dan je auto. De oostelijke voorkant is nu ook helemaal omgeploegd. Wat ze daar aan het doen zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar vanaf die kant is het station te voet amper meer bereikbaar, tenzij je tussen de hekken de smalle looppaadjes kunt vinden, die naar het station leiden.

En aan de achterkant wordt er weer een hapje uit het IJ genomen met een heel nieuwe vloer in het water, waar een promenade schijnt te komen. Je kan er natuurlijk heel badinerend over doen, maar feit is dat er tenminste een plan is om het geheel er fraaier uit te laten zien dan in die groezelige 70’er en 80’er jaren. Af en toe zie je TV-beelden of foto’s uit die tijd en dat is dan toch wel even schrikken. Verder is ook het uitzicht naar de overkant van het IJ aan het veranderen. Zo voorzichtig ze met hoogbouw in het centrum doen, aan de overkant in Noord gaan ze helemaal los met woontorens van 20 verdiepingen en meer. De bouwput en de omgeving van vandaag zijn in een fotoserie samengevat. Leuk om er in 2025 nog eens naar te kijken als het allemaal af is. Maar ja, dan hebben ze wel weer nieuwe dingen verzonnen en is er wel weer een andere bouwput. Zie:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157719693121017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.