IJburg

18 november 2020

Ineens werd het prachtig weer, zo langzamerhand een uitzondering rond half november. Daarom dus maar weer eens fietstochtje met René gemaakt. Want het zou zomaar de laatste gelegenheid van het jaar kunnen zijn, voordat de donkere en grijze dagen beginnen. Deze keer zou het naar Durgerdam en Ilpendam gaan. Maar ook vandaag is dat einddoel weer niet gehaald. Want we gingen niet alleen bij elk kruispunt van de fiets af om er rond te kijken en foto’s te nemen, maar ook elke keer weer namen we een nieuwe beslissing over de te volgen route. En zo waren we ineens in het Flevopark en op de Nescio-fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. En als je daar toch eenmaal bent, wat ligt er dan meer voor de hand om dan ook maar even door te gaan naar IJburg, de nieuwe woonwijk van Amsterdam? Daar waren we al eens eerder, maar die excursie is toen niet helemaal afgemaakt, dus dat zou dan mooi vandaag kunnen.

Na de crisis van 2008 is de bouw daar een tijdje stil komen te liggen, maar inmiddels wordt aan de noordoostkant van IJburg weer een heel nieuw stuk land opgespoten en her en der komen er huizen in alle soorten en maten. Geen grote wooncomplexen, maar zomaar was losse huizen in het zand. Hier en daar zelfs al bewoond, terwijl er nog geen behoorlijke bestrating ligt. Je zult er over een aantal jaren best fraai kunnen wonen, dicht aan het water en het opgespoten strand, maar ik moet nog zien of de binding met Amsterdam daar nog sterk is of ooit sterk gaat worden. Of dat het – zoals het zo vaak gaat – weer de zoveelste slaapstad wordt. Maar voor liefhebbers van woon-architectuur is er weer veel te zien.

Héél erg fraai was nog wel de zonsondergang, die we op de Schellingwouderbrug cadeau kregen. In toeristencentra heb je ook zonsondergangen. Die worden daar dan in de folders aangeprezen, maar als je daar dan komt, zit je met tientallen andere mensen bij een glaasje witte wijn romantisch te doen. Maar deze wás er ineens, terwijl we – zonder witte wijn – met straffe tegenwind de brug op reden. Die hadden we dus niet gezien als we naar Ilpendam zouden zijn gegaan. Ilpendam doen we dan maar een andere keer. De foto’s van déze excursie staan op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157717123931312

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.