Friesland

18 augustus 2018

Het leuke van bezoek uit het buitenland is niet alleen de gezelligheid die het met zich meebrengt, maar ook dat je wat sneller een uitstapje gaat verzinnen. En je dus zelf ook nog eens ergens komt. In Leeuwarden bijvoorbeeld, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Overal op straat is dat al te merken aan allerlei kleurrijke creaties, op elke hoek bijna. Ook ‘street-art’ heeft hier een hoge vlucht genomen. Dat is inmiddels het stadium van illegaal geklieder wel ontgroeid en het label ‘street-art’ klinkt natuurlijk ook een stuk vriendelijker. Maar het bijzondere van afgelopen weekend was wel dat er ook twee reuzen door de stad liepen, op de been gehouden door grote hoogwerkers en met mankracht voortbewogen. En die honderdduizenden bezoekers op de been brachten, waaronder wij dus ook. Gelukkig waren we er vroeg voor opgestaan, zodat we de grootste drukte nog voor waren. En in de middag een tochtje konden maken langs de Friese westkust. Altijd leuk, ook voor mensen uit het buitenland, die de grachtengordel inmiddels wel kennen en daarmee een andere kijk op Nederland krijgen. Hindeloopen is wel het mooiste van de stadjes daar, vind ik. Maar ook daar kwamen we in een evenement terecht, waar de Friezen helemaal gek van zijn: het ‘skûtsjesilen’. Het zijn grote schuiten met zo’n vijftien man erop, die moeten proberen allerlei moeilijke bochten te maken in de straffe wind op de kust en ook soms behoorlijk schuin komen te liggen. Heel spectaculair, en dat vond mijn camera ook. Kijk maar op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157674556899407

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.