Taisjet

2 mei 2018

We zijn geland in Taisjet, een klein stadje ergens tussen Krasnojarsk en Irkutsk. Te gast bij Igor en Lena, die er een B&B hebben. Leuke manier om eens het leven in Siberië te zien. Alle huizen hier, en in heel Rusland trouwens, hebben een soort van stadsverwarming. Dat betekent dat je bent aangesloten op een stelsel van pijpen, vaak bovengronds, waardoor warm en koud water wordt aangevoerd. Belangrijker nog: je kunt de verwarming niet zelf regelen. Ook al is het warm, zoals op een van de dagen hier met zo’n 25 graden, dan nog brandt de verwarming. De centraal geregelde kachel gaat hier eind mei uit en in september weer aan. We belanden meteen in de 1 mei-parade. Nou ja, parade, meer een gezellige dorpsoptocht van allerlei maatschappelijke en politieke organisaties. Veel vlagvertoon, uit volle borst meegezongen gezang, toespraken van de burgemeester en het Russische volkslied. Ook nog even een kleine hike in de taiga gemaakt. Je loopt zo het bos in en het is dan wel een raar idee dat, als je zou doorlopen, je honderden kilometers niemand tegenkomt. Er groeit hier van alles en het komt erop neer dat je zou kunnen overleven als je inderdaad niemand meer tegenkomt. De mensen zijn hier sowieso erg zelfvoorzienend. Iedereen heeft hier een tuin, waarin groente wordt verbouwd. En als je geen tuin hebt, heb je wel ergens een dacha, waar je je groente kunt verbouwen. De regio heeft overigens wel een heftige geschiedenis. Overal in dit gebied waren strafkampen van de Goelag, pakweg tussen 1930 en 1960 en indrukwekkend waren de graven en monumenten van met name gevangenen uit de Baltische staten. Kijk voor de foto’s op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157676854777968

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.