Italië

9 september 2017

Italië: er was een mooi excuus om er weer eens heen te gaan. Anton en Alie, die de helft van de tijd bij hun ‘olijvenfabriek’ in Italië wonen en de andere helft hier, hadden allerlei aanleidingen gevonden om weer eens met een feest uit te pakken. Ik ging er heen met John, ook een vriend van hen en tevens mijn buurman. John heeft een huis ook daar in de buurt. Het staat tegen een gammele kerk aan, die al jaren niet meer in gebruik is. Na de recente aardbeving is het daar zo gevaarlijk geworden, dat hij zijn huis niet meer in mag. Eigenlijk ‘mocht’, want inmiddels wordt er hard gewerkt om de kerk te herstellen en het huis weer toegankelijk te maken. Collevecchio, waar dat huis en die kerk staat, ligt in het grensgebied van Lazio en Umbrië. Tamelijk verlaten en zelfs ontvolkt platteland. Wel een heel pittoresk centrumpje, maar veel huizen staan leeg en het pleintje met een bar is een ontmoetingspunt voor de mensen die er nog wonen. Als je hier twee dagen rondloopt, ben je in het dorp meteen bekend. Als je dan contact maakt, merk je dat ze het leuk vinden als er voor hen nieuwe mensen rondlopen. En zelf vond ik dat natuurlijk ook erg leuk. Het uitstapje had alleen een vervelend staartje. Ik zou met Ryanair terugvliegen, maar de vlucht werd gecancelled, omdat de luchthaven Ciampino door heftige stortregens op zondag min of meer onder water stond. Uren daar in de rij gestaan voor een zogenaamde oplossing, maar toen ik hoorde wat deze maatschappij van plan was te doen, heb ik uiteindelijk zelf maar een keus gemaakt. Mijn lotgenoten bleken achteraf te worden ondergebracht in een soort van oud nonnenklooster in ‘the middle of nowhere’, waar je geen kant op kon en dat eigenlijk meer weg had van een gevangenis. Onthutsend hoe Ryanair, in tegenstelling tot de praktijk die ‘normale’ luchtvaartmaatschappijen erop na houden, hiermee meent weg te komen. Er was nog plaats in het hotel waar ik had gezeten, en ik heb voor de hoofdprijs voor de volgende dag een ticket bij Lufthansa geboekt, mijn verlies genomen en er verder geen negatieve energie meer aan besteed. En eigenlijk werd het met het gezelschap dat er nog was alsnog een heel leuke avond. En Ryanair…..: nooit meer doen !! Italië is erg fotogeniek, kijk maar op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157677664565978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.