IJburg

23 november 2016

Amsterdam doet zijn best om zoveel mogelijk nieuwe woningen te bouwen. IJburg is daarvan een mooi voorbeeld en zo’n twintig jaar geleden zijn er aan de oostkant van de stad enkele eilanden opgespoten waarop een hele nieuwe stad moet komen. Inmiddels zijn enkele eilanden al bebouwd. Ik was er vrijwel nooit geweest en het werd dus tijd om er eens een kijkje te nemen. Er is een fraaie brug vanaf de stad ernaartoe. Ik vraag me alleen wel af of ze goed hebben nagedacht over de ontsluiting. Er wordt flink ingezet op het openbaar vervoer door een hoogfrequente tramverbinding. Maar als je veel en ook dure woningen gaat neerzetten, kan je op je vingers natellen, dat die mensen dan ook auto’s hebben en dus ook met de auto willen komen en gaan. En dan is een enkelbaans weggetje over die brug op langere termijn onvoldoende, lijkt me zo. Wel is er aan de oostkant ook een ontsluiting maar daar heb je niks aan als je naar de stad wilt.

IJburg is wel een fraaie en gevarieerde wijk, maar mist nog een ziel, zoals je die in de stad hebt. Hoewel het de bedoeling was om in IJburg zelf een kijkje te nemen, zijn we daar eigenlijk nauwelijks geweest. Wel in het aanpalende Diemerpark, de fraaie uitlaatplek van de nieuwe wijk, die zo te zien in een grote behoefte voorziet, omdat er druk wordt gewandeld, hardgelopen of honden uitgelaten. Vanaf het park kan je IJburg goed zien liggen en ook constateren dat ze er nog lang niet zijn uitgebouwd. Er is ook een kleine fotoserie gemaakt, hoewel de donkere dagen naderen en de foto’s wat moeilijker worden. Zie:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157712341867411

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.