Moezel

9 oktober 2016

Het jaarlijkse meerdaagse uitstapje met Jan en Kees, met wie ik nu al veertig jaar een vriendschap onderhoud. Deze keer naar Duitsland en het gebied rond de Moezel. We beginnen in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Net op dat rivierenkruispunt staat het Deutsches Eck, met een knots van een standbeeld van keizer Wilhelm I. Op de Rijn druk scheepvaartverkeer, niet alleen van vrachtschepen, maar vooral met de ‘reisjes langs de Rijn’. Lange boten, soms met drie verdiepingen en eigenlijk drijvende hotels en restaurants. Hierop zit de leeftijdsgroep, waartoe ik over tien jaar ook toe behoor, maar moet moeite doen om me voor te stellen dat ik over tien jaar ook op zo’n boot zal zitten. Ze varen trouwens ook over de Moezel, waarlangs wij onze autotocht naar het westen vervolgen. Hier erg schilderachtige plaatsjes als Cochem en Bernkastel-Kues, waar de lange boten afmeren en dezelfde leeftijdsgroep door de straatjes sjokt, Moezelwijn drinkt uit groene kelkjes en grote stukken taart naar binnen werkt. Erg fraai is het landschap met zijn grote en steile wijnhellingen en juist in dit seizoen wordt de wijn geoogst. Ook fraai was onderweg het kasteel Burg Eltz, vanaf de rivier een stukje naar het noorden. Gebouwd in de 12e eeuw en uithangplek van de adel destijds, die toen ook al vonden dat ze toch beter verdienden dan de rest van het volk. Verderop langs de Moezel ligt Trier, ooit een belangrijke Romeinse stad, met de Porta Nigra als het centrale Romeinse monument. De Moezel gaat stroomopwaarts verder naar Luxemburg en Frankrijk, maar wij nemen afscheid van de rivier en ronden ons uitstapje af in Monschau. Eigenlijk nog een grotere toeristenfuik dan de Moezel, maar we zitten fraai aan het centrale pleintje met een overdadige lunch. De fotoserie van het uitstapje staat op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157714513440411

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.