De Wallen

2 februari 2021

Een fotografisch onontdekt gebied is de buurt van de Wallen. Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat je je daar met een camera vertoont, want dat wordt daar niet op prijs gesteld. Maar nu de sekswerkers met vakantie zijn gestuurd heeft hun clientèle dus ook het nakijken. En de drommen toeristen zijn ook thuisgebleven. Het is nou ook niet zo dat ik jarenlang ongeduldig heb zitten wachten op een gelegenheid om die buurt eens fotografisch onder handen te nemen. Maar de verjaardagsvisite bij René, die er om de hoek woont, bracht ons ertoe om in de al schemerige namiddag en op een moment dat de regen even was opgehouden, alsnog dat ommetje door de buurt te maken. Centraal in de buurt staat als contrasterend en profaan middelpunt de fraaie Oude Kerk, waarvan de toren nu even in ronde steigers staat en het veelbezongen Oudekerksplein eromheen. De buurt is onderwerp geweest van ‘Project 1012’, genoemd naar de postcode die daar van toepassing is. Het doel was om de criminaliteit terug te dringen die achter de gevels welig tierde. Het project zou mislukt zijn, maar ik krijg toch het idee dat de buurt is opgeknapt, hoewel criminaliteit daar grotendeels onzichtbaar is. Hoe dan ook, de buurt heeft in de 70’er en 80’er jaren bepaald ruigere tijden gekend. Ik kan me dan ook die tijd als niet-Amsterdammer goed herinneren, waarbij de Zeedijk in negatieve zin landelijke bekendheid genoot en algemeen als een no-go area werd beschouwd. Nu een aantrekkelijke straat geworden met hippe restaurantjes en cafés, die alleen nu weer even allemaal gesloten zijn. En niet te vergeten zijn er natuurlijk de Chinezen in de buurt, hoewel die paar straatjes van hen in het niet vallen met de Chinatowns die je elders in de wereld wel eens ziet. Maar ze geven wel nét dat extra cachet aan de buurt. Hoe de buurt erbij ligt op deze schemerige dinsdagmiddag, staat op:

https://www.flickr.com/photos/140378231@N02/albums/72157718201808993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.